Golden Milk – eller turmeric milk –  er en drik i stil med chai, og den varmende herlighed er som en fantastisk gylden latte. Golden Milk er primært lavet på gurkemejerod, som er det der giver den flotte gule farve.

Ja, det er karrygult – for gurkemejerod er også det krydderi, som giver farve til vores karry. Jeg kan godt lide at tilsætte andre krydderier i min golden milk, både for smagen, for variationen og fordi de andre varmende krydderier bare gør drikken endnu bedre.

Mange opskrifter bruger stødt gurkemeje, men jeg er nu mest vild med de friske råvarer. Heldigvis er det muligt at købe frisk gurkemejerod det meste af året her i vores lille land. Jeg finder det i  min lokale Rema1000 eller i Brugsen og Kvickly.

Golden milk smører dine led, varmer dig og virker anti-inflammatorisk. En supersund gudedrik. Jeg er stor fan af at finde alternativer til den dejlige kaffe med piskefløde, eller til den almindelige latte. Min krop har det bedst med at holde igen på koffein, og her er golden milk et værdigt alternativ. Det er klassisk yogi-te, med mælk og honning i øvrigt også.

Nu er det jo sådan, at det er lettere at snuppe en kop kaffe end det er at lave de her sunde alternativer. Derfor har jeg givet mig selv den skønne vane altid at have mindst en flaske golden milk og/eller færdigbrygget yogi-te ekstrakt stående i køleskabet. Så har jeg til nogle dage, og det skal bare lige varmes op med mælken og tilsættes honning eller andet sødt, hvis man vil.

NB: Gurkemejerod skal altid koges før brug.

Min opskrift på Golden Milk

Til din golden milk ekstrakt skal bruge:

20 g frisk gurkemejerod – smører dine led, styrker slimhinderne og er en stærk antioxidant
10-15 g frisk ingefærrod – giver immunforsvaret et varmende kick
4 dadler – giver energi og styrker fordøjelsen
15 mandler – giver b-vitamin, calcium og protein
Krydderier som fx muskatnød, kanel, kardemomme og peber

En kraftig blender.

Sådan gør du

Start med at skrælle og hakke gurkemejeroden. Kog den derefter i ca. 1,5 dl vand i 10 minutter.

Imens det koger kan du gøre de andre ting klar.

Skræl ingefærroden og riv den fint.

Hak dadlerne.

Riv muskatnød, stød 10 kardemommefrø og et par sorte peberkorn, eller brug stødte krydderier. Kanel er også godt.
Brug de krydderier du har lyst til. Til min golden milk på billedet brugte jeg bare 1/2 tsk kardemomme, nogle drys muskatnød.

Kom dadler, ingefær og krydderier ned til den kogende gurkemeje og lad det koge op.

Put mandlerne i din blender eller hak dem helt fint i en minihakker. Du kan også hakke med en kniv. Men du skal alligevel have fat i blenderen.

Hæld den varme krydderiblanding over mandlerne og blend det hele. Hvis det er for tykt kan du tilsætte en smule mere vand, bare så det tager ved. Det er lettest at blende tingene ud hvis massen er lidt tyk.

Når det hele er blendet godt tilsætter du 5-6 dl vand, blender det sammen og hælder det hele tilbage i gryden.

Varm det op til kogepunktet.

Nu er din golden milk ekstrakt klar. Hæld den i en skoldet flaske eller kande, køl ned og gem i køleskabet.

Variationer af gurkemeje drikken

Du kan variere mængden af ingefær. Jo mere, jo stærkere.  De andre krydderier kan du lege med som du har lyst til, eller du kan nøjes med at bruge gurkemeje og ingefær.

Du kan også tilsætte mere vand til sidst, så får du mere golden milk ekstrakt, men den er ikke så kraftig i smagen.

Du kan gode lade være med at tilsætte mandler og dadler. Så bliver ekstrakten mere homogen, og du kan evt. si den igennem en finmasket si før du gemmer den. Hvis der er dadler og mandler i syns jeg det er lidt synd at si det, for så ryger noget af de lækre ting i skraldespanden eller i komposten, i stedet for i maven.

Jeg syns det er ok, at drikken har lidt små stykker mandel, dadel og gurkemeje. Det kommer lidt an på blenderen hvor fint man kan få det til at blive. Med en teske i koppen syns jeg det fungerer skønt som det er, uden at si det.

Når du får lyst til en kop gylden latte

Her er belønningen for indsatsen med at lave ekstrakten. Din golden milk er klar på 5 minutter. Eller mindre.

Hæld ekstrakt i den kop, du vil drikke af, og fyld op med din foretrukne mælk.

Jeg kan godt lide at bruge havremælk, det kommer også i min kaffe – og her skiller det nemlig ikke. Ca. 3/4 golden milk ekstrakt og 1/4 mælk. Varm i gryde (eller mikroovn hvis du tør!).

Hæld den varme gyldne latte tilbage i din kop. Tilsæt evt. lidt honning og NYD.