Samhain – Halloween – Allehelgensaften

Som med de fleste kristne mærkedage er fejring af Allehelgensaften en gammel skik. Halloween er også opstået af den samme forbindelse med årstidernes skiften og naturens cyklus.

I den keltiske tradition kaldes det Samhain, og er en lysfest. Natten mellem 31/10 og 1/11 markerer en overgang i årstidshjulet. Vi er nu nået til dagen midt mellem efterårsjævndøgn, hvor nætterne blev længere end dagene, og vintersolhverv, hvorefter dagene igen bliver en smule længere.

Her ved Samhain dykker vi virkelig ind i mørketiden. De oprindelige folk har påkaldt og æret forfædre og gode åndelige hjælpere, og har rituelt bedt om beskyttelse, så negative kræfter blev holdt væk og så mad og husly var beskyttede.

Det har handlet om overlevelse i vinterens kulde og mørke, hvor det var essentielt at leve i harmoni med naturen, og holde sig på god fod med både synlige og usynlige kræfter.

Halloween udspringer af den samme tradition. 

I Indien fejrer man Diwali, som også er en lysfest. på næsten samme tid på året. 

Genopdagelse af de gamle ritualer

Jeg har altid følt mig dybt forbundet med årstiderne uden at nogen har fortalt mig om det som sådan.

Det giver ligesom en helt anden dimension i hverdagen, når man er opmærksom på naturens rytmer, de skiftende energier og hele den fantastiske livscyklus, som vi er en del af.

I det moderne (by)liv behøver vi jo sådan set ikke tænke så meget på naturen, vi har jo varme og lys hele året, og gaderne ryddes for sne og blade og andet “naturaffald”.

Jeg kan huske, at jeg som barn havde opgaven med at gå ned bagest i haven og brænde papiraffald af. (Mine forældre var ret “økologiske” og smed ikke ting i skraldespanden, som ikke behøvede det – og dengang var der ikke affaldssortering).

Jeg elskede at gå derned i mørket, når det var efterår. Jeg tændte op i tønden, som vi brændte papiret i, og stod der og mærkede “det hele” leve.

Bål

Samhain

Her hos os fejrer vi gerne Samhain og de andre natur mærkedage (1/2, 1/5 og 1/8 samt solhverv og jævndøgn) med at tænde bål  og mærke ind til stemningen og energien lige netop på den overgang.

Det siges, at sløret mellem “den anden verden” og vores daglige bevidsthed er lidt tyndere her ved Samhain. Så det er en god nat lige at kontakte sine forfædre, sine hjælpende ånder  og andre spirits, som vi føler os forbundet med.

Her på matriklen har vi for eksempel også en stor skare af hjælpende naturånder, alfer, nisser og andre gode folk. De får lige en ekstra taknemmelig tanke, når vi sidder derude i mørket, i skæret fra den varmende ild.

Vi tager det ikke mega højtideligt, men ret afslappet, faktisk – som en naturlig ting. Men det er faktisk en ret vigtig tradition, det med årstidshjulet, for det styrker kontakten med naturen, med vores sted, med dyrene og med vores indre fornemmelse af at høre til, her i en krop, i den fysiske verden. Her på Moder Jord.

Det øger taknemmeligheden i livet.

Kan du nu have en dejlig uhyggelig halloween, en smuk Samhain og en opløftet Allehelgens aften.